Jakie właściwości ma erytrytol?

Jakie właściwości ma erytrytol?

Erytrytol (erytrol) określany niejednokrotnie na naklejkach konsumpcyjnych znakiem E968 należy do węglowodanów alkoholowych (poliole). Jest on jeszcze powszechniej spotykanym słodzikiem w artykułach dostępnych na półkach sklepowych w marketach oraz sklepach dla sportowców. Mnóstwo osób wykorzystuje go jako substytut cukru do własnej roboty słodyczy, deserów oraz przystawek. Zamiarem wykorzystywania erytrytolu jest zmienienie tradycyjnego cukru oraz zmniejszenie kaloryczności artykułu. Jego słodkość względna (w prostych słowach postrzeganie oraz doświadczenie przyjemnego smaku po spożyciu artykułu) zaliczana jest na poziomie 70% (w zestawieniu do słodkości cukru, przy założeniu, iż słodkość cukru sięga 100%).

Erytrol oraz jego właściwości

W zestawieniu do pozostałych znanych treści słodzących z kategorii alkoholi, takich jak sorbitol, mannitol lub ksylitol, odkrycie erytrolu okazało się być wyjątkowe. Przede wszystkim w przeciwieństwie do wyliczonych treści nie fermentuje on w jelitach, dzięki czemu nie powoduje wzdęć, biegunek ani pozostałych chorób układu pokarmowego. Podczas kiedy większość słodzików powoduje je natychmiast przy ilości 20 g, to większość ludzi może spożyć choćby 80 g erytrolu bez żadnych konsekwencji.

Erytrytol natomiast próchnica

Erytrytol jest błogosławieństwem dla naszych zębów. Wszyscy wiemy, iż cukier oraz słodycze nie są dla naszych zębów odpowiednie – spożywanie słodycze prędzej lub później, skończy się rozwojem próchnicy oraz potrzebą licznych wizyt w gabinecie dentystycznym, czego nikt z nas nie lubi. Tymczasem erytrytol nie jedynie nie prowadzi do wzrostu próchnicy, jednak w pewnym stopniu może także jej zapobiegać. Czemu? Dlatego, iż zatrzymuje on mechanizm fermentacji pewnych węglowodanów poprzez bakterie, jakie przyczyniają się do niszczenia zębów.

Erytrytol natomiast dieta odchudzająca

Będąc na diecie, przeważnie rezygnujemy ze słodkości, w tym z cukru. Wiemy natomiast, iż to zadanie ciężkie oraz potrzebujące wielkiego wysiłku, cukier ponieważ uzależnia. Aby sobie nieco napój czy potrawę posłodzić, należałoby dołączyć do niego małą ilość erytrytolu. Rezultat pełnego spełnienia potrzeby skonsumowania czegoś słodkiego z pewnością nie zostanie spełniony, jednak chociaż trochę zmienimy smak herbaty lub kawy, czyniąc je bardziej słodkimi.

Czy erytrol jest bezpieczny?

Nie ma w owej chwili dostępnych wyników doświadczeń, jakie wskazywałby na szkodliwe oddziaływanie erytrolu u osób o przeciętnym zdrowiu. World Health Organization (WHO) więc Światowa Organizacja Zdrowia, opublikowała oświadczenie, w jakim uznała go za środek absolutnie pewny dla ludzi. Opublikowanie oświadczenia poprzedzone było długimi doświadczeniami w rozmaitych ośrodkach. W wypadku erytrytolu nie określono działania rakotwórczego, więc wspierającego powstawaniu lub rozwojowi nowotworów.

Zdjęcie utworzone przez jcomp - pl.freepik.com